טיפים לגלישה בטוחה באינטרנט וירוס כופר, פישינג,הגנה על המחשב.

טיפים לגלישה בטוחה באינטרנט, הגנה על הפרטיות ושמירה על המחשב בריא.

כיום כאשר המחשב, הסמארטפון והטאבלט הפכו להיות חלק בלתי נפרד מחיינו, אין עוררין ברגישות המידע המצוי על גביהם (החל מחומר רגיש, מידע פיננסי או פרטי ועד לתמונות אישיות. כמות המידע השמור על המכשירים הללו עצומה).

מיום ליום אנו שומעים על מקרים של גניבת זהות והפצת חומרים פרטיים בשל פריצה או בשל דליפת המידע ולכן במאמר זה נדון בסיבות ובגורמים העלולים לגרום לכך.

תחילה נתחיל בתופעה יחסית חדשה בעולם המחשוב. התקפה הקרויה בשם “וירוס כופר”. וירוס זה הינו וירוס אשר כאשר הוא תוקף את מערכת המחשוב, מבצע הצפנה של כל הקבצים במחשב ולאחר מכן דורש תשלום כופר בתמורה לפיענוח והחזרת המידע לקדמותו. תופעה זו נפוצה בעיקר כאשר משתמשים במערכות הפעלה ישנות כגון Windows XP , Windows Vista  או כאשר משתמשים במערכת הפעלה אשר לא מבצעת עדכונים למערכת באופן סדיר. לרוב, וירוסים אלו מנצלים חולשות במערכת ההפעלה ולכן חשוב לדאוג כי זו תהיה מעודכנת שוטף. בנוסף לשמירה על ביצוע עדכונים אוטומטים למערכת ההפעלה חשוב מאוד לוודא כי הנכם משתמשים באנטי-וירוס (לא חינמי) אשר מתעדכן באופן קבוע ונותן מענה מקיף בפני התקפות מסוג זה. (לרוב אנחנו ממליצים על אנטי-וירוס של ESET אשר עושה את העבודה נאמנה).

בחלק גדול מהמקרים וירוס הכופר מגיע באמצעות פתיחת מיילים מגורמים לא מזוהים אשר מכילים וירוס, מומלץ להימנע מפתיחת מיילים מאנשים זרים, במיוחד אם הם מכילים קבצים מצורפים. במקרים רבים מגיע מייל המדבר על חבילה או משלוח של חברות כגון FEDEX UPS  או בדמות חשבונית ממקור זר. הימנעו מפתיחת מיילים אלו.

כמה מילים על פישינג, קיימת תופעה בה אתרים מתחזים  לאתרים מהימנים כגון בנקים PAYPAL ועוד. כאשר כתובת האתר שונה במעט מהכתובת האמיתית למשל נניח וציפינו להגיע לאתר www.bank.com  אולם כתובת האתר המתחזה היא www.bannk.com . כאשר נכנס לאתר הממתחזה ונזין את פרטי הזיהוי, בעלי האתר יקבלו את הפרטים המזהים שלנו ויוכלו לנצל זו בכדי להכנס לאתר המקורי ולכן שימו לך כי באתרים רגישים כגון בנקים וכדומה הינכם מאמתים כי האתר אליו רציתם להכנס הוא האתר הנכון ולא אתר מתחזה.

דוגמא נוספת לפישינג, קיבלתם מייל לאיפוס סיסמא מאתר כלשהו למרות שלא ביקשתם איפוס סיסמא. לדוגמא איפוס סיסמא מפייסבוק. לעיתי האקרים וגורמים זדוניים שולחים מייל שנראה בדיוק כמו מייל אמיתי מאתרים אלו אולם הוא מפנה לאתר שנרא זהה לאתר המקורי וכאשר תנסו להכנס עם פרטי החשבון שלכם, סביר להניח שתקבלו הודעת שגיאה אבל מאוחר מדי כי כבר נתתם את פרטי החשבון לגורם העוין.

לכן, מומלץ לא ללחוץ על קישורים למיילים כאלה במידה ולא ביקשת איפוס סיסמא או ביצוע פעולות בחשבון.

בהמשך נספר לכם עוד על כיצד להגן על עצמכם מפני מתקפות דומות, האקינג, פישינג וירוסים ועוד צרות כאלה ואחרות.

במידה ותזדקקו לעזרה כלשהי, אתם מוזמנים לפנות אלינו תמיד לטכנאי מחשבים.