עידן הספרים האלקטרונים

ספרים אלקטרונים

מאת: אדם רוטברד

 

קבלו את המהפכה החדשה בעולם ההוצאה לאור. באנגלית המכשיר מכונה eBook, והוא מכשיר נישא, המאפשר לקרוא ספרים ומסמכים. המתנגדים לו טוענים שאי אפשר להחליף את ריח ומגע הנייר, אולם העובדה היא שחברת “אמזון” הודיעה לאחרונה שעל כל 100ספרים שנמכרו בכריכה קשה, נמכרו 143 ספרים אלקטרוניים. בקרוב אולי אפילו נתחיל להפקיד שיקים דרך המכשיר. במאמר הבא נסקור את החידושים האחרונים, וכן את היתרונות והחסרונות של המכשיר המאפשר לשאת ביד עשרות ואולי מאות ספרים באופן אלקטרוני.

 

מחיר המכשירים יקר, הספרים עצמם זולים

 

כשהתופעה נמצאת בחיתוליה, מחירו של ebook נע בין 1500 ל-2000 ש”ח. לעומת זאת, ספר אלקטרוני נחשב זול יותר מספר מנייר, כך שתלוי איך מסתכלים על זה – במידה ואתם קוראים הרבה, אכן יש כאן חיסכון בכסף, משום שאתם מוציאים פחות על הספרים. במידה ואתם לא קוראים הרבה ספרים, יוטב לכם לחכות לתקופה, בה מחירי המכשיר ירדו – כנראה שהדבר יקרה ברגע שתימצא הדרך להפיץ את המכשיר בצורה המונית. עד אז, נוכל להיעזר בטכנאי מחשבים כדי להתקין תוכנה שבעזרתה יהיה ניתן לקרוא ספרים שלמים בפורמטPDF על המחשב.

 

חידושים אחרונים

 

אבל יש גם אופציה אחרת. מכשיר האיי-פאד של חברת אפל, שרובנו שמענו עליו, עומד להיות חלק חשוב במהפכה החדשה. מדובר במחשב כף-היד המתקדם ביותר כיום בשוק, והצריכה הגוברת שלו גורמת לכך שלאט לאט רבים יחלו לקרוא ספרים בדרך אלקטרונית דרך המכשיר. גולת הכותרת שלו היא השימוש במגע, וניתן ממש לדפדף בין העמודים האלקטרוניים בעזרת האצבעות – הדבר הכי דומה כיום לחוויה האמיתית. לעומת זאת, במכשירים שמשמשים רק לקריאת טקסט – כמו הקינדל למשל, הדפדוף נעשה רק דרך כפתורים וכן מדובר במכשיר קטן בהרבה. גם בישראל יצא מכשיר דומה העונה לשם Evrit, המבקרים טוענים שמצד אחד יש לו זמן סוללה ארוך, ואולם מהצד השני היצע הספרים שאפשר לקרוא בו דל.

 

ההוצאות כבר החלו לעבוד עם אפל

 

לאחר ההמצאה של חברת אפל החלו הוצאות מובילות בעולם לרשום שיקים עבור חברת אפל על מנת לשווק את ספריהם דרך המכשיר. לניו יורק טיימס כבר יש גרסה שניתן לקרוא באיי-פאד,  וגם הוצאות כמו הרפר קולינס, מקגרו-היל, וקונדה נאסט (המו”ל של מגזין הטכנולוגיה הנחשב Wired). הסיבה לכך טמונה באפשרות האינטראקטיבית של הספרים – ויצירת מימד שלא היה עד כה. במקום לקרוא עמוד אחד של ספר, נוכל כעת להוסיף לו גם קישוריות שדרכן נוכל להזמין ספרים חדשים ולקבלם באופן מיידי וכן לקרוא ספר שבתוכו שזורים לינקים רלוונטיים לספר אחר ולעמוד הספציפי. בעוד שעד כה יצאו מכשירים בצבעי שחור לבן בלבד, האיי פאד מגיע כמובן עם מסך צבעוני מה שהופך אותו לאהוב יותר.

 

ריכוזיות

 

לכן, נדמה שרוב המכשירים הבאים יהיו כאלה שירכזו בתוכם כמה שיותר אפשרויות. המחיר של מכשירים כמו הקינדל יקר יחסית, והאפליקציות שלו הן מועטות יחסית. כפי שהתחלנו לראות טלוויזיה במחשב, גם האיי-פאד כבר מרכז לתוכו מספר רב של אפליקציות ופעילויות – הספרים האינטרקטיביים כבר בדרך.

 

מסקנה

 

באם אתם לא רוצים להשקיע במכשיר איי-פאד, המתינו מעט עד שממציא או טכנאי מחשבים יעלה על הפטנט, שיוציא מכשירי ספרים אלקטרוניים במחיר זול יותר ועם טכנולוגיה טובה יותר. בישראל תחום הספרים האלקטרוניים עדיין מצומצם מאוד, ורק בארצות כמו ארה”ב המכשיר תופס אט אט את מקומו בשוק. הורדת מחיר הקינדל מ-259דולר ל-189 דולר, שילשה את מכירות קורא הספרים ב-2010, ואם אתם נמצאים הרבה בדרכים, המכשיר דווקא יכול להוות חלופה טובה – במקום להיסחב עם עשרות ספרים על תיק גב.