טכנאי מחשבים מומחה מסביר האם כדאי לכבות את המחשב או להשאירו דלוק?מניסיוני האישי הרחב בתורטכנאי מחשבים ותיק העוסק בתחום תיקון מחשביםלמחייתו, סוגיית כיבוי המחשב מעוררת שאלות רבות בקרב משתמשי מחשב רבים, בין אם מדובר במשתמשים פרטיים או במשתמשים עסקיים. זוהי סוגיה סבוכה המעסיקה אותי רבות בתור טכנאי מחשבים שלקוחות רבים פונים אליו לצורכי תיקון מחשבים. אך מניסיוני הרחב קשה לתת לשאלה זו תשובה מדויקת וחד משמעית, שכן הנושא מורכב מאוד ותלוי בגורמים משתנים רבים.במאמר זה אנסה לתת את חוות הדעת המקצועית שלי בעניין, בתור טכנאי מחשבים המכיר את התחום לעומקו. סוגיה זו הינה מורכבת ממספר רב של גורמים, אשר יכריעו את הכף האם לכבות או לא לכבות את המחשב בכדי למנוע מצב בו תזדקקו לשירות תיקון מחשבים. בפסקאות הבאות אנסה לתת את המלצותיי בעניין בתור טכנאי מחשבים מנוסה.המחשב האישי משמש אותנו למגוון רחב של צרכים ולפיכך יש לבחון את שימושי המשתמש בכדי לתת תשובה לשאלה. לדוגמא:
בין אם הינך משתייך לאחת מקטגוריות אלה, ובין אם לאו, המשך המאמר אשר נכתב על ידי טכנאי מחשבים מנוסה, יספק לך מידע נוסף שעשוי לעזור לך בקבלת ההחלטה האם כדאי לך לכבות את מחשבך או לא (ומידע נוסף ניתן לקבל תמיכה במחשבי PC)
.1. חיסכון – זו סוגיה שאני מתקשה לענות עליה בתור טכנאי מחשבים העוסק בתחומי תיקון מחשבים, משום שמדובר בראש ובראשונה בסוגיה פיננסית ולא טכנית. במידה והשיקול העומד מאחורי כיבוי המחשב הינו שיקול כלכלי, משתמע מכך שכל עוד המחשב דלוק הוא צורך חשמל. ייתכן שבתחשיב חודשי מדובר בסכום זניח אך לאורך תקופה ארוכה מדובר בחיסכון שעשוי להיות משמעותי. בנוסף, יש כאן גם פן אקולוגי – ככל שהמחשב צורך פחות חשמל הוא פחות מזהם. למרות שכיום רוב המחשבים מצוידים בפונקציות של חיסכון באנרגיה, כיבוי המחשב יכול לתרום לך במידה מסוימת לחיסכון כלכלי.2.אריכות ימים – טכנאי מחשבים רבים הפועלים בתחוםתיקון מחשבים נשאלים לגבי נושא זה. האם מחשב דולק למשך זמן ארוך, גורם לפגיעה באורך חיי המחשב?המחשב הינו אוסף רכיבים אלקטרוניים הפולטים אנרגיה כתוצאה מפעולתם. בעת עבודת המחשב, רכיבי המחשב פולטים אנרגיה רבה ומגיעים למצב של התחממות. התחממות יתר עשויה לגרום לנזק בלתי הפיך שעשוי לגרור צורך בתיקון מחשב על ידי. כיבוי המחשב ימנע התחממות בזמן בו המחשב כבוי, שכן, אנו נותנים לרכיבי המחשב זמן להתקרר ו”לנוח” ממעמסת היום.הדבר אינו פשוט כל כך שכן, הפעלה וכיבוי רבים במשך היום, יביאו להתחממות ולהתקררות ולקפיצות בטמפרטורה באופן אינטנסיבי, דבר העשוי לגרום לנזק בלתי הפיך לחלקי החומרה. ניתן לתאר סיטואציה זו על ידי השוואה לנורת החשמל: נורה אשר מדליקים ומכבים פעמים רבות במשך היום, תישרף במהירות רבה יותר מאשר נורה הנשארת דלוקה באופן קבוע.קיימים רכיבי חומרה ספציפיים אשר עבורם פעולה רצופה של 24 שעות ביממה תהייה תקינה בהרבה מאשר פעולה במשך 22 שעות וכיבוי לשעתיים הנותרות. זאת בשל היכולת להתמודד עם הלחץ הטרמי הנוצר כתוצאה מהפרשי הטמפרטורות .ממאמר זה משתמע כי אין תשובה חד משמעית בנוגע לסוגיית כיבוי המחשב. בתור טכנאי מחשבים ותיק העוסק רבות בענייני תיקון מחשבים אני יכול להעיד ממקור ראשון שלתחום זה יש מגוון רחב של פרטים ופרמטרים המשתנים תדיר ממחשב למחשב ומלקוח מסוים ללקוח אחר.סיכוםבתור טכנאי מחשבים הפועל שנים רבות בתחום תיקון מחשבים, אסכם ואומר שלגבי השאלה האם לכבות את המחשב בכדי למנוע כשל של רכיבי חומרה – הדבר נתון לשיקולכם שכן אין לסוגיה זו תשובה חד משמעית. הדבר מושפע מגורמים רבים, כגון: סוג רכיבי החומרה במחשב, רכיבי הקירור המשמשים לקירור המערכת, ועוד גורמים רבים אחרים אותם פירטתי במאמר זה.הכותב: מרסיפר איתי – מנכ”ל א.מ. מחשבים – טכנאי מחשבים אונליין. תיקון מחשבים מקוון.