לינוקס או ווינדוס – באיזה מערכת הפעלה נבחר

לינוקס או ווינדוס?

מאת: אדם רוטברד

כל מומחה במחשבים או טכנאי מחשבים יענה לכם תשובה שונה עבור השאלה: על איזה מערכת הפעלה ללכת. אחד יגיד לינוקס, השני יגיד שעדיף את מערכת ההפעלה של ווינדוס. האחת חינמית, השנייה עולה כסף. לא נתיימר להציג לכם תשובה מוחלטת, אלא רק את היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן – כיוון שכל אחת מהשתיים מתמחה במשהו אחר. בקיצור נמרץ נאמר רק שלפני המעבר ללינוקס, עליכם לבדוק שהתוכנות איתן אתם עובדים יכולות לתמוך בה.

אבטחה ואחסון אתרים – לינוקס לוקחת, בינתיים

אחד מהיתרונות של מערכת ההפעלה של לינוקס היא שרבים מגדירים אותה כנקייה ביותר. אין בה כמעט וירוסים, היא מאוד בטוחה לתפעול, וההוכחה לכך היא שנכון לדצמבר 2008 לינוקס הייתה מערכת ההפעלה של חמש מתוך עשר החברות הגדולות בעולם לאחסון אתרים (ווינדוס הייתה המערכת של חברה אחת בלבד). כדי להבין עד כמה הדבר משמעותי, צריך להבין שחברות לאחסון אתרים מסתמכות על מערכת ההפעלה – איכות האחסון אתר והמהירות בו הוא יעלה לגולש תלויה באיכות מערכת ההפעלה בה האתר מאוחסן.

למרות זאת, מבחינת תמיכה, עבור המשתמשים ווינדוס לוקחת בענק. למייקרוסופט יש כיום צי בינלאומי של טכנאים ותומכים, בעוד שנדמה שלינוקס עדיין בחיתוליה בכל מה שקשור לתמיכה. אחת מהסיבות העיקריות לאיכות האבטחה בלינוקס היא החיסרון שלה – מערכת ההפעלה הזו שולטת רק ב- 1.02 אחוז משוק המשתמשים, בעוד שמייקרוסופט עם הווינדוס שולטת על 92 אחוזים, ומכאן גם מתכנתים מתאמצים יותר לפתח וירוסים עבור מערכת ההפעלה הפופולארית. עד שלינוקס תתפתח למימדים של ווינדוס, אם בכלל, היא תהיה בטוחה יותר.

לינוקס – קוד פתוח וחינמי

אחד מהדברים שמושכים במערכת ההפעלה של לינוקס הוא היותה בשיטת “קוד פתוח” וכן היא תוכנה חינמית להורדה. היא נחשבת למהות של הדמוקרטיה בשוק המחשבים, מכיוון שכל אדם יכול לשנות ולהוסיף תכונות בתוכנה כבקשתו – אם הוא מכיר את שפת התכנות של לינוקס, שברובה כתובה בשפת C הנחשבת פופולארית. הדבר הזה יצר שוק יחסית גדול של תוכנות ותוספות לממשק, דבר שווינדוס עדיין נמצאת בו יחסית מאחור.

לינוקס עדיפה למתקדמים

בשורה התחתונה, רוב הביקורות טוענות שאין מספיק מדריכים לשימוש בלינוקס, ושהיא מומלצת אך ורק למשתמשים כבדים. אם אתם צריכים את המחשב לצרכי לימודי טכנאי מחשבים עדיף לכם להישאר עם הווינדוס הישן והטוב. ללינוקס לא קיימים הרבה מדריכים בשפה העברית, ובשפה האנגלית דווקא קיימים מספר מדריכים. ובכל זאת, היא מסורבלת לשימוש ודורשת זמן ארוך של לימוד והכרת התוכנה. אם אתם מעדיפים אבטחה על פני קלות שימוש, אין כאן הרבה תחרות – לינוקס לוקחת בהליכה, ובשונה מהווינדוס כל הפעולה של עדכון המערכת הוא קל בהרבה.

תמיכה במשחקים: ווינדוס מנצחת

בכל מה שקשור לתמיכה במשחקי מחשב, ממשק הווינדוס מנצח משום שהוא תומך בתוסףDirectX – שמוסיף הרבה מימד עומק ואיכות לגרפיקה של המשחקים. במידה ואתם גיימרים כבדים שאוהדים לשחק במחשב, ללינוקס אין ממש אלטרנטיבה ראויה לתוסף של הווינדוס וייתכן אף שהמשחק לא יפעל. לכן, לכו על ווינדוס.

לסיכום, לכל תוכנה יש את הקהל יעד שלה ואת היתרונות והחסרונות שלה. כפי שכתבתנו, אין כאן תשובה מוחלטת אלא הכול תלוי בצרכים שלכם. נסו לחקור לעומק על הלינוקס ועל השימוש בתוכנה.

 

המאמר בחסות שטראוס – חטיפי אנרג’י