המחשב הוא ללא ספק – המצאת המאה! בעידן של היום, קצת קשה לדמיין כיצד אנשים הסתדרו פעם ללא קיום של מחשבים. מחשבים הם נחלת הכלל, והם נמצאים כמעט בכל מקום! בבתי עסק, משרדים, חנויות… בכל בית בישראל יש לפחות מחשב נייח אחד (אם לא שני מחשבים ויותר) שלא לדבר על מחשב נייד – שזה אביזר שיש אותו היום, לכל איש עסקים, לכל תלמיד ולכל סטודנט. אם פעם היה המחשב בגדר מוצר מותרו, מוצר שרק בעלי ממון ואנשים אמידים במיוחד יכלו להרשותו לעצמם, הרי שהיום המחשב הוא מוצר חובה. מוצר שאנשים זקוקים לו לא פחות ממכונית פרטית וטלפון נייד.
המחשב נכנס לחיינו, ואנחנו נכבשנו… יש שיגידו אפילו – התמכרנו. אבל, בין כל הדברים האמורים לעיל, צריך גם לזכור שהמחשב הוא בסופו של יום – בסה”כ מכונה… מכונה שפועלת עשרים וארבע שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע – מכונה שעובדת ללא הפסקה! אנחנו גולשים באמצעות המחשב ברשת האינטרנט, רושמים עליו מסמכים, שולחים מיילים לחברים, מורידים קבצים תמונות וסרטים… כל הפעילויות היומיומיות הללו שאנחנו עושים על המחשב מעמיסים עליו, מאטים את קצב פעילותו, במקרה הגרוע – אף יכולים להחדיר אליו כל מיני וירוסים שעלולים להשביתו טוטאלית. בדיוק בגלל כל הסיבות הללו טכנאי מחשבים ממליצים בחום, לעשות למחשב שלנו כל פרק זמן מוגדר – פעולת מנע שנקראת “פרמוט מחשב”.
את המושג “פרמוט” או “פרמוט מחשב” רבים מכם ודאי שמעתם, לא פעם ולא פעמיים, בהקשר של תיקון מחשב – הבעיה היא שהרבה מאד אנשים לא ממש מבינים מה המושג הזה אומר, וממה נובעת חשיבותו – נסביר! פרמוט מחשב היא פעולה שתפקידה בעצם לנקות את המחשב מכל ההיסטוריה שלו ומכל הקבצים שאינם נחוצים לו. כל פעולה שאנחנו עושים על המחשב משאירה את עקבותיה – אפילו פעולות שלמראית עין אינן נראות כאלו, כמו גלישה ברשת וצפייה באתרי אינטרנט. יש פעולות שישאירו “עקבות” גדולים יותר כמו הורדות של קבצים (שירים, תמונות, סרטים) לתוך המחשב, ויש פעולות שישאירו “עקבות קטנים יותר כמו צפייה בתמונות ובדפי אינטרנט. ה”עקבות” הללו לאורך זמן מתאספים ונצברים בתוך הזיכרון של המחשב ויוצרים עליו עומס. זיכרון שסובל מ”עומס יתר” – יאט באופן טבעי את פעולותיו של המחשב. בדיוקה בנקודה הזאת, באה לעזור פעולת הפרמוט. פעולת הפרמוט מנקה את המחשב בצורה יסודית מכל הקבצים שאינם נחוצים לו, ומביאה אותו למצב “חדש” ממש כמו ביום שנקנה לראשונה. במילים אחרות – פעולת פרמוט תגרום למחשב להיות “בריא” יותר, לעבוד מהר יותר וחזק יותר.
קיימות שתי דרכים קלאסיות לפרמוט של מחשב: פרמוט כולל ופרמוט חלקי. בפרמוט כולל של מחשב, נהוג להסיר מהמחשב הסרה מוחלטת של כל מערכת ההפעלה (WINDOWS) ביחד עם כל הקבצים השמורים בכל הכוננים שבתוך המחשב, ואז להתקין את מערכת ההפעלה מחדש. בפרמוט חלקי נהוג להסיר את מערכת ההפעלה ולהתקינה מחדש, תוך כדי שאנחנו שומרים באחד הכוננים (בד”כ כונן D) את כל הקבצים שאותם אין לנו רצון למחוק מהמחשב (תמונות, מסמכים וכו’).
כשעושים פרמוט של מחשב, כדאי מאד לשמור את כל הקבצים והתוכנות, אותם אנחנו רוצים להתקין מחדש או להשאיר – על גבי דיסק און קי, דיסקים או כל אמצעי גיבוי אחר. פעולה זו היא הכרחית מכיוון שבשעת פרמוט – הקבצים הללו בעצם נמחקים, ואם אנחנו נהיה זקוקים להם בעתיד – אם ימחקו לא תהיה לנו אפשרות גישה אליהם עוד.
פרמוט מחשב, מומלץ לעשות אחת לתקופה. טכנאי מחשבים ממליצים לבצע פרמוט למחשב בפרק זמן של חודשיים עד עשרה חודשים, ולא לחכות עד לרגע האחרון – שבו המחשב כבר על סף של לשבוק חיים… חשוב להדגיש שפרמוט מחשב לא רק יעשה לנו “חיים הרבה יותר נוחים וקלים” בכך שיגרום למחשב לעבוד בקצב יותר מהיר. פעמים רבות, פעולת מחשב נהיית מואטת לא אך ורק בגלל עומס של קבצים, אלא גם עקב “השתלטות” של כל מיני וירוסים זדוניים על המערכת. פעולה של פרמוט מחשב מסייעת גם בהסרה של אותם וירוסים פולשניים, ולכן מהרבה מאד בחינות – פעולה של פרמוט מחשב היא פעולה “מצילת חיים” (למחשב – כמובן!).